Home

- - Descarca contractul de sponsorizare - -
***********************************************************************************************************************************************

Extras din Codul Fiscal privind facilitătile fiscale acordate sponsorizărilor

A. Companiile plătitoare de impozit pe profit pot redirectiona 20% din impozitul pe profit datorat Statului, către o fundatie, prin semnarea unui contract de sponsorizare, conform Codului Fiscal:

Titlul II, Cap. II, articolul 25, al (4), litera i)
"ART. 25 - Cheltuieli
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
i) cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și a prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și cei care acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:
1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, această limită se determină potrivit normelor;
2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

În cazul sponsorizărilor efectuate către entităti persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unităti de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, în limitele prevăzute de prezenta literă, doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entitătilor / unitătilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, potrivit alin. (41).
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi.
Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleasi conditii, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit."

Reflectarea în contabilitate a operatiunilor de sponsorizare prin acordarea de numerar - cash sau virament bancar.
6582 = %
"Donatii si subventii acordate"
531 (acordarea de numerar)
"Casa"
512 (virament bancar)
"Disponibilităti bancare"

Exemplu de calcul
CA (total venituri) = 400.000 lei
Cheltuieli = 300.000 lei
Impozit 16% = 16.000 lei
Profit net = 84.000 lei

Calculăm limita în care compania poate face sponsorizări ce se scad din impozitul pe profit:
0,75% din CA = 3.000 lei
20% din imp. = 3.200 lei

Compania poate efectua sponsorizări către o asociatie înscrisă în Registrul entitătilor / unitătilor de cult în valoare de 3000 de lei, sponsorizare care va diminua impozitul pe profit ce se va plăti statului. Astfel, cei 16.000 lei calculati ca impozit pe profit, se vor plăti:
- 13.000 statului;
- 3.000 lei asocia?iei, ca sponsorizare.

Dacă va recurge la efectuarea sponsorizării, compania va înregistra următoarele rezultate:
CA (total venituri ) = 400.000 lei
Cheltuieli = 303.000 lei
Impozit 16% = 13.000 lei
Profit net = 84.000 lei
Profitul net al companiei este acelasi, indiferent dacă face sau nu sponsorizare! Impozitul pe profit calculat se împarte în impozit pe profit de plată statului si sponsorizare acordată asociatiei.

**********************

B. Companiile plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot redirectiona 20% din impozitul pe venit datorat Statului, către o fundatie, prin semnarea unui contract de sponsorizare, conform Codului Fiscal:

Titlul III, articolul 56
"ART. 56 - Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale

(1) Calculul si plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.
(11) Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (4^1), precum și microîntreprinderile care acordă burse elevilor școlarizați în învățământul profesional-dual în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
(12) Sumele care nu sunt scăzute potrivit prevederilor alin. (11) din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleasi conditii, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
(13) Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări au obligatia de a depune declaratia informativă privind beneficiarii sponsorizărilor, aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective, potrivit alin. (11), precum si prevederile alin. (12). Modelul si continutul declaratiei informative se aprobă prin ordin al presedintelui A.N.A.F."

Exemplu de calcul
CA (total venituri) in trimestrul IV = 400.000 lei
Cheltuieli in trimestrul IV = 300.000 lei
Impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV -1% = 4.000 lei
Profit net = 96.000 lei
Calculăm limita în care compania poate face sponsorizări ce se scad din impozitul pe venit:
20% din impozitul pe venit aferent trimestrului IV: 20%*4000 = 800 lei
Compania poate efectua sponsorizări către o asociatie înscrisă în Registrul entitătilor / unitătilor de cult în valoare de 3000 de lei, sponsorizare care va diminua impozitul pe venit ce se va plăti statului. Astfel, cei 4.000 lei calculati ca impozit pe venit, se vor plăti:
- 3.200 statului;
- 800 lei asociatiei, ca sponsorizare.

Dacă va recurge la efectuarea sponsorizării, compania va înregistra următoarele rezultate:
CA (total venituri ) = 400.000 lei
Cheltuieli = 300.800 lei
Impozit 1 % = 3.200 lei
Profit net = 96.000 lei

**********************

C. Persoanele fizice autorizate, ce desfăsoară activităti independente, pentru care venitul net este determinat în sistem real, deduc cheltuiala cu sponsorizarea la calculul impozitului pe venit, conform Codului fiscal

Titlul IV, Capitolul II, art. 68 al (5) si (6)
"ART. 68 - Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităti independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
a) cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum si pentru acordarea de burse private, efectuate conform legii, în limita unei cote de 5% din baza de calcul determinată conform alin. (6);
(6) Baza de calcul se determină ca diferentă între venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol."

Exemplu de calcul
Venituri totale - 400.000 lei
Cheltuieli totale - 300.000 lei
Profit brut - 100.000 lei
Impozit pe venit 10% - 10.000 lei
Persoana fizica autorizată poate face sponsorizări deductibile la calculul impozitului pe venit de 5%*100.000 lei = 5.000 lei.

Dacă persoana fizică autorizată va face sponsorizări de 5000 lei, atunci situatia sa fiscală va fi:
Venituri totale - 400.000 lei
Cheltuieli totale - 305.000 lei
Profit brut - 95.000 lei
Impozit pe venit 10% - 9.500 lei

**********************

CE RAMANE DE FACUT?
Totul se rezumă la încheierea unui Contract de Sponsorizare între firma dvs. și ONG-ul nostru, în baza căruia banii pot fi dedusi din impozitul pe profit.
Te invitam sa ne cunoastem si sa discutam mai multe despre proiectele noastre.

Cetin Geambulat
email: fsh.org@gmail.com
tel: +40 721 909 560

VA MULTUMIM
********************